Четверг, 26.06.2025, 00:33Приветствую Вас Гость
Регистрация | Вход
RSS
ՀԱՐՍՏԱՑՆԵՆՔ ՄԵՐ ԳԻՏԵԼԻՔՆԵՐԸ...
Меню сайта
ԱԴՄԻՆԻՍՏՐԱՑԻԱ
  • Բողոքների կամ առաջարկների համար խնդրում ենք գրել այստեղ կայքի ադմինիստրացիա
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Февраль 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 795
Block title
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Block title
Главная » 2013 » Февраль » 11 » Միս և մսամթերք
17:22
Միս և մսամթերք
Միսը կարևորագույն սննդամթերք է: Մսի արժեքավոր և քանակապես գերակշռող մասը կենդանու մկանային հյուսվածքն է, որը պարունակում է  սպիտակուցներ, ճարպեր, ջուր, հանքային աղեր, վիտամիններ: Բացի մկանունքից, մսի կազմության մեջ մտնում են շարակցական, ճարպային, նաև չնչին քանակությամբ նյարդային հյուսվածքներ: Մսի կալորիականությունը պայմանավորված է ճարպերի պարունակությամբ, որը կախված է կենդանու տեսակից, տարիքից ու բտման աստիճանից: Ի տարբերություն բուսական ծագման սպիտակուցների՝ մսինը լրիվ յուրացվում են մարդու օրգանիզմի կողմից:
Կենդանու սպանդից հետո որոշակի ջերմաստիճանում (0–40C) մոտ 72 ժամ պահելիս մսի համային հատկությունները փոխվում են, այն դառնում է բուրավետ, փափուկ և հյութալի: Այս երևույթը կոչվում է հասունացում, որը տեղի է ունենում սեփական խմորիչների ազդեցությամբ:
Խոհարարական մշակման ենթարկելուց հետո սննդում օգտագործում են հիմնականում տավարի, ոչխարի, այծի, խոզի, ուղտի, գոմեշի, եղջերուի, ձիու, ճագարի, թռչնի միսը: Մսամթերք են երշիկը, ապուխտները, բաստուրման, սուջուխը և այլն:
Երշիկը պատրաստում են մսի մեխանիկական (մանրացում) և ֆիզիկաքիմիական (աղադրում, հասունացում, եփում, ապխտում) մշակմամբ: Երշիկներ են կոչվում նաև նրբերշիկները և մսաբատոնները: Երշիկները լինում են եփած (սիրողական, բժշկական, կաթնային և այլն), կիսաապխտած (պոլտավյան, կրակովյան, ուկրաինական), հում ապխտած (մոսկովյան, սերվելատ և այլն), եփած-ապխտած և այլն: Երշիկների պատրաստման հիմնական հումքը տավարի ու խոզի, սակավ՝ ոչխարի միսն է և թռչնամիսը: Օգտագործում են նաև խոզի ճարպ: Երշիկի մսի կարմիր գույնը պահպանելու համար լցոնին ավելացնում են նատրիումի նիտրիտի նոսր լուծույթ: Երշիկներին որոշակի ձև տալու և արտաքին ազդեցություններից պաշտպանելու նպատակով կիրառում են բնական (աղիքային) և արհեստական (սպիտակուցային, թաղանթանյութ, պոլիմերային) թաղանթներ:
Սուջուխը տավարի աղացած մսով և համեմունքներով (աղացած սև պղպեղ, սխտոր) մսամթերք է՝ երշիկի ազգային տարատեսակ:
Բաստուրման աղը դրած, ապա չորացրած միսն է, որը պատում են քեմոնի (չաման) ծեծած սերմերի, սխտորի, աղացած կարմիր պղպեղի ջրային թանձր զանգվածով, որը նույնպես կոչվում է չաման:
Просмотров: 377 | Добавил: Erik | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: