Четверг, 26.06.2025, 04:52Приветствую Вас Гость
Регистрация | Вход
RSS
ՀԱՐՍՏԱՑՆԵՆՔ ՄԵՐ ԳԻՏԵԼԻՔՆԵՐԸ...
Меню сайта
ԱԴՄԻՆԻՍՏՐԱՑԻԱ
  • Բողոքների կամ առաջարկների համար խնդրում ենք գրել այստեղ կայքի ադմինիստրացիա
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Апрель 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 795
Block title
Статистика

Онлайн всего: 6
Гостей: 6
Пользователей: 0
Block title
Главная » 2013 » Апрель » 28 » Սամիթ
13:54
Սամիթ
Սամիթը (բաղբակ, տերաթողիկ) նեխուրազգիների ընտանիքի միամյա, հազվադեպ՝ երկամյա խոտաբույս է: Հայտնի է 3 տեսակ՝ տարածված Եվրոպայի հարավում, Եգիպտոսում, Եթովպիայում: Առավել տարածված է բուրավետ սամիթը. մշակվում է Եվրոպայում, Ամերիկայում, Ասիայում, ՀՀ բոլոր մարզերում: Արմատն իլիկաձև է, ցողունը՝ կանգուն, ճյուղավորվող, բարձրությունը՝ 40–120 սմ: Տերևները հերթադիր են, բազմակի փետրաձև կտրտված, ասեղնաձև, ցողունի վերին մասում՝ նստադիր, ստորինում՝ կոթունավոր՝ դեղնականաչավունից մինչև թխակապույտ կանաչ: Ծաղկաբույլը բարդ հովանոց է, ծաղիկները՝ մանր, երկսեռ, դեղին: Ծաղկում է մայիս–օգոստոսին: Պտուղը ձվաձև կամ լայն էլիպսաձև սերմիկ է: Սերմերը մանր են, գորշագույն: Համեմունքային բույս է. օգտագործում են թարմ և չորացրած՝ աղցանների և կերակուրների մեջ, կիսահասուն ծաղկացողունները՝ թթուներ պատրաստելիս: Սամիթը հարուստ է երկաթի, կալիումի, կալցիումի, ֆոսֆորի աղերով, B խմբի, C վիտամիններով, կարոտինով (A– նախավիտամին): Յուրահատուկ համն ու բույրը պայմանավորված են սերմերում պարունակվող եթերայուղերով: Օգտագործում են հրուշակեղենի, օծանելիքի, պահածոների արտադրության մեջ: 
Սամիթը ցրտադիմացկուն է, լուսասեր, պահանջկոտ չէ աճման պայմանների նկատմամբ: Աճեցվում է բաց և փակ գրունտում:
Просмотров: 410 | Добавил: Erik | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: