Четверг, 26.06.2025, 04:56Приветствую Вас Гость
Регистрация | Вход
RSS
ՀԱՐՍՏԱՑՆԵՆՔ ՄԵՐ ԳԻՏԵԼԻՔՆԵՐԸ...
Меню сайта
ԱԴՄԻՆԻՍՏՐԱՑԻԱ
  • Բողոքների կամ առաջարկների համար խնդրում ենք գրել այստեղ կայքի ադմինիստրացիա
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Апрель 2013  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 795
Block title
Статистика

Онлайн всего: 9
Гостей: 9
Пользователей: 0
Block title
Главная » 2013 » Апрель » 28 » Ստեպղին
15:52
Ստեպղին
Ստեպղինը (տապղին, սպիտակ արմատիկ) նեխուրազգիների ընտանիքի  խոտաբույս է: Հայտնի է 17 տեսակ՝ տարածված Եվրոպայում և Ասիայում: ՀՀ-ում հանդիպում է ստեպղինի 3 տեսակ՝ ցանովի, պիմպինելատերև և հայկական: Աճում է Շիրակի, Լոռու, Կոտայքի, Վայոց ձորի, Սյունիքի մարզերի ենթալպյան մարգագետիններում, տափաստանային գոտիներում, անտառի բացատներում և եզրերին, թփուտներում: Մշակության մեջ տարածված է ցանովի ստեպղինը:
Արմատապտուղը իլիկաձև է, մսալի, դեղնասպիտակավուն, հարթ, քաղցրահամ: Ցողունն ուղիղ է, կողավոր, վերին մասում՝ ճյուղավորվող, բարձրությունը՝ 25–120 սմ: Տերևները կենտփետրաձև կտրտված են: Ծաղկաբույլը բարդ հովանոց է, ծաղիկները՝ մանր, երկսեռ, դեղին կամ նարնջագույն: Ծաղկում է հունիսին: Պտուղը դարչնագույն կամ բաց գորշ, օվալաձև երկսերմիկ է: Արմատապտուղը պարունակում է չոր նյութեր, շաքարներ, B1, B2 վիտամիններ, եթերայուղեր: Ստեպղինն օգտագործվում է որպես համեմունք սննդի՝ մսի, ձկան և այլ լցոնների մեջ, որպես բաղադրիչ հումք՝ բանջարախորտիկային պահածոներ պատրաստելու համար:
Просмотров: 378 | Добавил: Erik | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: